Referat: Nässjö FF - Sommens AIF (9-m)
Sommens damer mötte serieledarna på bortaplan
2018-09-23 09:11
Laget mot serieledarna Nässjö FF
Näst sista matchen för säsongen och denna gång stod serieledarna Nässjö FF för motståndet och Nässjö bjöd på efterdyningarna av stormen "Knud" och det var ömsom regn och sol och en hel del blåst. De försök man gjorde i motvind med höjdbollar var fruktlösa. Och när det regnade och haglade så gjorde det på tvären så även vi som ändå hade ett litet bås att stå i blev rejält blöta. På hemmaplan i våras så visade Nässjö klass och besegrade oss med 2-8.
Det spel vi bjöd på i den matchen kanske inte var det bästa men Nässjö FF måste man ge en eloge för att spela en fin passningsfotboll. Även denna dag bjöd Nässjö FF på ett fint passningsspel och Sommens damer hade endast 10 spelare med sig till denna drabbning så det blev 9-manna fotboll.

Första 5 så var det lite ställningskrig och inga klara chanser, men det kändes ändå som att vi har tagit stora kliv framåt sedan hemmamatchen och vi stod upp bra, i 8 minuten så är det IDA Eliasson som kommer förbi på kanten och bryter in mot mål men får en halvträff på bollen som går i famnen på Nässjös målvakt. Ida löpte genom deras försvar gång på gång i första vilket ledde till att Nässjö ändrade om och punktmarkerade Ida resten av matchen.

I 10:de minuten så kommer Tilda Rosén fri och får i väg ett bra skott men målvakten är välplacerad och lyckas knipa bollen. efter detta så börjar Nässjö passa runt fint och tar över lite, i nittonde minuten kommer Nässjö på kanten och spelar snett inåt bakåt till en fristående Nässjö spelare som enkelt kan sätta 1-0.

I 24 minuten kommer Nässjö åter runt på kanten och spelar in bollen i straffområdet till en fristående spelare som även denna gång gör mål ganska enkelt men domaren har blåst för offside och Nässjös ledare hävdar att det är snett inåt bakåt medan vi var ganska säkra på att domaren gjorde helt rätt och vi har fortfarande bara 1-0. och det resultatet står sig till halvlek.

I paus så snackar vi om att det bara är att fortsätta att jobba på som vi gjort i första, till andra halvlek så har vi även fått ytterligare en spelare, den 10:de spelaren som för dagen tog sovmorgon och fick börja dagen med att jaga skjuts till Nässjö.

Andra halvlek börjar väl i princip precis så som den första började och vi står upp väl även om Nässjö dominerar i passningsspelet och kommer till avslut men måste väl säga att avsluten inte var lika hög klass på som passningarna. I tionde minuten av andra så är det riktigt rörigt i eget straffområde och Nässjö får till slut iväg ett skott men det går högt över. Minuten senare så kommer Nässjö åter igen igenom fint och får i väg ett riktigt bra skott efter backen och Lisa Fältskog i Sommens mål får sträcka ut rejält men räddar.

I 58 minuten får Sommen Frispark från kanten utanför Nässjös straffområde och Amanda Eriksson kliver fram och lägger den, en mycket fin frispark som sätts mot mål och den dyker bra men går i ribban efter att den gått över Nässjös målvakt. Hade den gått in så hade förmodligen resterande delen av matchen sett annorlunda ut men det har inte riktigt känts som att vi haft marginalerna på vår sida någon gång under säsongen, kanske med några få undantag.

Efter detta tar Nässjö över mer och mer och vi får lida lite av att vi inte har tillräckligt med spelare med oss utan här börjar tröttheten visa sig vilket inte är konstigt. I 68:de minuten så får Nässjö hörna och alla 9 av Nässjös hörnor är riktigt fin längd på jag tror att det är två av dom som går bakom förlängd mållinje annars så är de mer eller mindre perfekta och denna går mot mitten av straffområdet där en Nässjöspelare står och nickar in 2-0. Kan tycka att Nässjö går ganska hårt in i rygg här och vi borde kanske haft frispark istället men det är domaren som dömer

5 minuter senare så kommer Lisa utrusande långt för att rensa boll men Nässjö spelare får bollen och skjuter en hög boll mot mål, den seglar retligt in och vi har med det 3-0. ytterligare fem minuter senare så kommer Nässjö i nästa anfallsvåg och gör det bra och Lisa kommer mot boll men Nässjöspelare kommer med dobbarna före och lyckas peta in 4-0 samtidigt som dobbarna fortsätter in i Lisa. Här väljer domaren att blåsa mål istället för frispark och kort för Nässjö. Detta målet skulle definitivt varit frispark till Sommen.

I detta läge av matchen så kom Nässjö i anfallsvågor ungefär var 5 minut och i 80 minuten så kommer de åter i ett anfall från en kant och får iväg ett bra skott som Lisa räddar men den studsar dessvärre ut till en helt fri Nässjöspelare som sätter slutresultatet 5-0

Förlusten i sig är inte mycket att säga om däremot tycker jag inte att siffrorna alls talar för hur matchen såg ut och minst 2 av målen borde vi haft frispark på istället, det kan vara partiskt men det kändes inte rätt alls.

Summeringen av matchen är att vi hade 9 spelare i första halvlek och 10 i andra, det är klart att med ytterligare en avbytare hade inte tröttheten kommit på samma sätt. Det är svårt att ställa om att spela 9 manna fotboll då ytor och spel blir helt annorlunda mot 11 manna.

Men det absolut viktigaste är att vi tar med oss det slit ni gjorde på planen tjejer, alla slet och hjälpte varandra, kan inte lyfta ut något specifikt eller någon specifik utan det var en laginsats som visar vilket Sommen hjärta ni har. Det visar också att vi blivit ett lag som ställer upp för varandra. Mer än det kan vi aldrig begära. Grymt tjejer!

Som vanligt så ska jag ju ta ut matchens lirare och med den laginsats ni gör skulle jag säga hela laget
men jag har lovat att det skall utses en i varje match och det blir samma spelare som fick priset i Nässjö av Nässjö. Moa Darnell