Fotbollen känner inga gränser i SAIF:s äldsta pojklag
2018-08-26 15:17

Kärleken till livet förde dem till Sverige. Kärleken till fotbollen förde dem till Sommens IP. I Sommens äldsta pojklag står spelglädjen och kompisskapet i centrum. Att de flesta i gänget började sina fotbollskarriärer under tonåren spelar ingen roll. Viljan att utvecklas, viljan att lära känna nya människor och framförallt viljan att spela fotboll har skapat ett unikt gäng.

De flesta fotbollsspelare startar sina karriärer i unga år. De följer sina flick- eller pojklag upp genom åren till det hägrande seniorspelet. För Sommens AIF:s P01-lag har vägen till seniorspel sett lite annorlunda ut. Flera av killarna testade fotboll som knattar i någon fotbollsskola men lade skorna på hyllan under flera år innan suget till fotbollen blev för stort som sextonåringar sökte de sig tillbaks till fotbollen och fann på Sommens IP ett stort gäng likasinnade. För ett stort antal av spelarna har vägen gått från krig och konfliktdrabbade områden via långa och smärtsamma flyktvägar genom Afrika, Asien och Europa innan de landat i Tranås, Ydre eller Sommen. Fotbollen har de många gånger följt via Champions League på TV men det är först som äldre tonåringar i Sverige som de börjat spela på egen hand.

Spontanfotboll på Tranås Kommuns fina multisportsanläggningar har blivit vägen in till ett livselixir. Rulla ut en boll och killarna kan springa timme efter timme. Längs vägen har de skaffat sig teknik, kondition och förståelse för spelet. Förra året spelade de i en sextonårsserie i Småland mot lag som hållit ihop sedan sexårsåldern och det blev flera stora förluster men även några jämna kamper. I år spelar de med SAIF:s U-lag där seniorspelare deltar och stadgar upp det taktiska spelet och även i en serie som startats av Småland för att ge småorter möjlighet att delta i seriespel. Herr-7:an genomförs som poolspel i 7-manna. Där märktes det vid första sammandraget i Vimmerby att killarna utvecklats rejält.

Filip Lövunger är en av killarna som återupptagit fotbollslirandet efter många års uppehåll. Hans positiva och öppna inställning har gjort honom till en perfekt lagkapten för 01:orna. Ytterligare några svenskfödda killar delger sina kunskaper om hur fotboll fungerar i Sverige och blir fina lotsar in i det svenska samhället. De flesta killarna kommer från Afghanistan eller Syrien men laget har spelare från Libyen, Eritrea, Ryssland och Azerbadjan. Fotbollen är det främsta fritidsintresset för de flesta men för en del är det en skön avkoppling från skolarbetet. Fotbollen skolar på många sätt men blir även en språkskola för flera av killarna. Det man slås av under en träning är tävlingsinstinkten men hela tiden grundat i ett stabilt kompisskap.

För Sommens AIF är laget en fin plantskola till seniorspel under kommande åren. Flera av killarna kommer under en snar framtid att hitta sin plats i A-laget. Redan nu har de flesta testat på spel i U-lagsserien. Utvecklingskurvan går brant uppåt. Hussain Kamali är lagets Clown som håller stämningen på topp, Abu Bakr Karimi och Yumachan  är strategerna, Mohammad Hussain är den snabbe teknikern, Aziz Abdool är virvelvinden medan Rehan Omari är bollvinnaren med världens lägsta tyngdpunkt i närkamperna. Karaktärerna är många och alla deltar med sin kunskap och sina förmågor.

Ali Adeeb och Nazeer Sulaiman har tagit papparollerna i laget och står för trygghet. Albin Johansson och Khaled Zaki är en av flera sociala genier som håller ihop gänget liksom Adam Lindqvist, Adam Lindgren, Ali Adeeb, Ali Hussein och Aman Rahimi. Quasem Taheri, Jonathan Halldin, Andrion Carlswärd, Muhammed Alzain och Sadek Rahimi är de oömma kämparna som ruskar på sig efter en närkamp och aldrig viker ner sig. Ett tag reste två killar från Säby och en från Huskvarna medan Mokhtar och Aman pendlar från  Ydre.

Inga ansträngningar är för stora för att få träna och spela fotboll. Språkmässigt dominerar dari och arabiska men det gemensamma språket är hela tiden svenska. Gänget består av ett 30-tal spelare som tränar och spelar i lite olika omfattning. Hela tiden dyker det upp nya spelare som vill ansluta sig till det goa träningsgänget och utöva världens roligaste och mest utövade idrott.

Kjell Johansson