Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Sommens AIF
Fotboll
Damlag

2010 startade Sommens AIF sitt damlag efter nästa 20 års uppehåll. Huvudmålet är att spela, ha roligt och umgås. Tanken är att alla ska få vara med och spela efter sin förmåga. I år kommer damlaget att spela i div 4 Höglandet. 

Vi välkomnar alltid nya spelare och du är välkommen att höra av dig till: Peder Axelsson tfn: 070-627 93 44 alternativ Rolf Nors tfn 070-256 41 39 eller på mail: info@sommensaif.se
Seger i premiären för damlaget
2020-06-23 07:18
Regn, knott , långa bollar,  kapning och kämparglöd är sammanfattningen av segern i premiären.

Det var inte årets bästa väder vi bjöds på ikväll med lite lätt regn och när dessutom knotten tyckte att dom skulle festa på denna gamla gubben bla så var man lite butter (mer än vanligt).

Som vanligt så var F/Ä svårspelade på sin hemmaplan i Äng.

Första 10 min på matchen var väl inte så lysande kanske från vår sida där F/Ä tog kommandot och lade långa bollar på sina fw hela tiden vilket dom gjorde effektivt för spelet på marken var det lite svårare att genomföra på en plan som inte riktigt kommer ur vinterdvalan.
Det tog inte många minuter innan dem fick en hörna som slank in mellan händerna på Jullan. Var inte orättvist visserligen men lite surt att det kom så tidigt.
Första halvlek bjöd på lite för mycket snedstutsar och stress men jag tycker vi jobbade oss in i matchen allteftersom men vi kanske inte skapade så många heta chanser även om vi var där och nosade på målet några ggr och kanske borde fått in någon boll men ett effektivt försvar i F/Ä gjorde det bra hela tiden där framför allt deras mittback fångade upp många bollar.
Det blev lite för mycket långbollning i mellan åt men det var nästa tvunget då plan kanske inte inbjöd till spel på backen och deras press var ganska så effektiv.

Andra halvlek så fick vi lite bättre koll på bollen och fick till bättre och bättre anfall som i 51 min resulterade i en hörna som Tilde höll sig framme på och nickade in distinkt i bortre burgaveln. Så jäkla skönt att få utdelning tillslut. 
Vi skapade helt klart mer chanser i andra halvlek.
I 57 min höll sig Elvira framme och med en löpduell på 30 meter så höll hon undan och tåade in bollen. Äntligen fick vi ännu mer go i spelet.
Nu tog det inte mer än ca 2 min efter våran ledningsboll när jullan i en utrusning missbedömde avståndet lite och kapade en spelare precis utanför straffområdet vilket resulterade i ett rött kort (frilägesutvisning) och så fick jullan värma sig i omklädningsrummet lite. Tror därmed att Jullan fixade till Saif dam’s andra direkt röda kort sedan 2010. Årets buse utsedd redan nu? 
Hanna Svensson drog på sig handskarna och skötte det med bravur.
Nu fick vi gå ned på en Fw men lustigt nog så skapade vi flera chanser och hade bud på fler mål. Kanske det var F/Ä som pressade lite mycket ibland men ellen på taket och elvira skapade en del heta lägen medans resten av laget kämpade som f.. över resten av planen. 
I 83 min aviserade på taket att hon behövde byta och började ta sig inåt i banan och vad händer.. hon får bollen och sprintar förbi backen och trycker in 1-3!!! Klang,  jubel , wohoo och nu byter jag tyckte på taket och Sprang ut till bänken.
När klockan stod på 89 så frågade jag domaren vad han hade kvar på klockan (vi hade ett litet avbrott för en skada på Jossan ) och han sade 4 min (eller något sådant tyckte mina döva öron) 
I 91 tryckte F/Ä in 2-3 och min första tanke var helv… 2 min kvar och det var lite halv jobbigt där ute när F/Ä pressade. Inte ofta jag är glad för att vara halvdöv men döm om min förvåning när domaren truddelutade i pipan efter våran avspark. Han hade visst sagt 2 min kvar inte 4 och då började mitt hjärta slå igen.

Summasumarum:  Det här med mycket långbollar är inte kul men det gynnade motståndet idag som skapade många farliga chanser på en lite kortare plan och för våra mittfältare var det mest att vara mitt på planen och se bollarna passera över huvudet år bägge håll. Tro ev att Tilda och Maisan fick nackavred av att titta uppåt så mycket.
Sista typ 15 min var det bara att stå där och fixa några byten resten skötte spelarna på planen med ett sånt jäkla go och kämpa takter och det var väl lite tur för jag är osäker om hjärta slog eller stod stilla ibland för jag ville verkligen inte förlora eller tappa poäng nu när tjejerna hade kämpat så in i helve.. 

Dags för årets första vattenflask utdelning:
3: backlinjen med Becka, Stina, Elin, Hanna (som dessutom ställde sig i målet) och Josssan.
2: Elvira J, På taket ,Tilde som körde på därframme och gjorde våra mål.
1: här tar vi resten av laget.
Peder.


Säsongs start för damlaget.
2020-06-21 18:52
Det har blivit en annorlunda uppladdning för alla fotbollslag i år med en förlängd försäsong och dessutom blir det en annorlunda säsong över lag då det blir en enkel serie där vi dessutom i dessa corona tider uppmanar vår publik att stanna hemma för att minimera folksamlingar.
Nog om detta nu till läget och laget. 
I år har vi stärkt upp laget rejält och har ca 25 tjejer i träning varav 15 st är nya (ett som ej är presenterat officiellt ännu) om man räknar in våra 3 tjejer som tog ett litet uppehåll under hela eller delar av förra året när dom blev mammor och efter dessa stordåd är dom redo att göra stordåd på planen igen.
Det är en hel del rutin från div 2-3 som har landat i laget med framförallt en stor tränings vilja som smittar av sig på dem andra tjejerna och det har givetvis blivet ett helt annat go på träningarna dessutom.
För att reda ut frågan som man framförallt får från ledare i andra lag nu när vi fått en bred trupp och med erfarenhet från div 2-3 om jag siktar på serieseger. 
Min inställning till fotbollen som tränare har inte ändrat sig utan den är fortfarande att jag ska göra allt jag kan för att tjejerna ska spela så bra fotboll som möjligt och har det roligt när man spelar och tränar för då kommer resultaten med automatik och vart det sedan bär det får framtiden utvisa det ända jag kan säga med säkerhet är att det är ett jäkla gott gäng tjejer som representerar Saif dam i år.
Serien i år bjuder på lite nya och nygamla lag. Gripenberg, Lommaryd, Nässjö U, Fc Vetlanda U, Fredriksdal/Äng, Hultsjö,Vrigstad och Mullsjö är våra kombattanter i år.
Serien börjar måndagen den 22/6 borta mot Fredriksdal/Äng och det känns som vi har en bra känsla i truppen med mycket positivitet . Det brukar alltid vara bra och jämna möten mot dem då dom alltid har spelat en positiv fotboll så jag ser framemot detta möte.
Hur har det då gått mot dessa lag tidigare ordning på siffrorna Matcher,Vinster,förluster och oavgjorda.
Fredriksdal/Äng: 10-3-6-1
Vetlanda: 6-3-3-0 
Gripenhult: 2-1-0-0
Holsby: 2-0-2-0
Hultsjö: 2-1-1-0
Lommet: 12-2-10-0
Nässjö: 8-1-7-0
Vrigstad: 6-2-3-1
Mullsjö: ny bekantskap 

Vi avslutar med att några tjejer fick ställa ett antal frågor som jag lovade att svara på.
- vem anser du vara mest .... skottsäker/ envis / stark/ bollsäker inför säsongen? 
Skottsäker: Sara Johansson
Envis: Tilda Davidsson
Stark: Elvira Johansson
Bollsäker: Här får det bli två. Maja Nordal och Tilde Johansson. 
- vad är din bästa prestation inom fotboll? 
Som dom flesta fotbollstränare så hade jag en kort men framgångsrik karriär. Efter några snedsparkar i knattelaget så insåg jag att bollkänsla som en lyktstolpe inte passar sig på planen utan har ställt mig vid sidan av.
- vad brukar du ladda upp med inför match? 
Hemmamatch: vara på ip:n minst en timme innan alla andra och hänga fram kläderna åt tjejerna så dom kan fokusera på match direkt och en hel del kaffe.
Bortamatch: vadslagning med mig själv vem som idag kommer lite sent.. och kaffe.
- vem i laget sprider mest glädje? 
Ellen på Taket 
- vad bör alla säga till sig själva inför match?
Tanken att jag kan är viktig men allra viktigast är att alla tjejer taggar varandra och kör matchen som ett lag. Man vinner och förlorar tillsammans.
- hur står du ut med oss?
Hmm.. ett psyke av stål, mycket kaffe och faktumet att kvinnor är utomjordingar och kommer från Venus. Ingen idé att försöka förstå bara kööör.  Sedan är ni oftast jävligt roliga i slutändan. 
Nu välkomnar jag er till ännu en säsong och glöm inte att ladda ned appen Min fotboll för att följa oss.

//Peder.

Förlust mot TT A-lag.
2020-03-14 19:42

Som väntat blev det en förlust mot TT:s div 2 lag.
Siffrorna skrevs till 8-0 (2-0 i halvtid) vilket är i sin ordning.
Hade detta varit en seriematch hade jag varit så förbannad att jag inte hade kunnat prata med någon på en vecka men nu fick jag en hel del svar på vad jag måste jobba med men även tjejerna och jag hade inte väntat mig något annat resultat.
Första halvlek så höll vi emot bra för det var ju spel mot ett mål i princip där kanske inte alla chanser för TT var så där jätte heta då det kändes lite som att dom inte var 100 procent igång men även fick vi dem en del gånger att få avsluta från dåliga lägen.
Vi fick inte igång spelet speciellt mycket dom gånger vi hade boll till största delen för att vi mötte ett lag som stängde ned oss men även för att vi inte gjorde jobbet som vi skulle.
Andra halvlek så justerade TT om lite i sitt lag och fick mycket snabbare spel framåt vilket gjorde att dem tyvärr fick ett par snabba mål tidigt vilket tog sugen och kämpar takterna ur oss annars kanske vi hade kunnat ha något mål mindre insläppt på ren vilja.
Jag tror att alla tjejerna vet vad som kommer krävas av oss framöver även om vi inte kommer möta lag av TT:s kaliber i serien.
Jag vet vad som kommer krävas av mig.
Dom kommentarer som jag fick efter match av en del tjejer kan komma i serien också men då kommer det inte bero på att vi möter ett så här bra lag som inte tillät oss att spela utan på grund av att vi inte gör det vi ska göra. 
Det kanske inte var den mest psykologiska match att ta av mig men jag tror att det var ganska nödvändigt. Dels för tjejerna men även för mig.
Är nog inte så många varma tankar som jag har fått idag och ikväll av ”mina” tjejer men det får jag ta.
Trots att vi hade 6 tjejer borta på grund av skador,sjukdom och jobb mönstrade vi 16 tjejer vilket är skönt att känna efter förra året då truppen var för tunn.
Det var inga problem med viljan idag kan man lugnt säga.


Peder.

Äntligen dags för lite äkta fotboll.
2020-03-13 18:52
Äntligen drar fotbollssäsongen igång med tuffast möjliga motstånd för damlaget

Lördag 14/3 kl 11 på Bredstorp spelar vi mot kommunens högst rankade fotbollslag nämligen TT som senaste åren varit förankrade i toppen på Div 2.
Det kan tyckas vara väldigt märkligt (eller som en tjej i laget sa. Är du på riktigt?) att ta en så tuff match som den första på säsongen men när TT hörde av sig tänkte jag att detta ger oss i Sommen en chans till att förstå vad vi måste jobba med inför säsongen då vi har väldigt många nya spelare som jag måste få att  fungera som ett lag.

Fick en kommentar från någon som hörde att vi skulle möta TT att ni får storstryk. Ja det är mycket möjligt att det blir så men träningsmatcher är till för att hitta  brister om hur vi agerar som lag i första hand så att vi vet vad vi ska jobba med och vad har vi att förlora egentligen.
Sedan är det ju ett utmärkt tillfälle att öva försvarsspel.

Sedan att vi inte kommer att möta lag av TT:s kaliber i seriesammanhang det är en annan sak.

Hur det en går så är det egentligen följande jag vill ha svar på:
Hur Fungerar samspelet på planen?
Är mina tankar om vart spelarna skall spela rätt? 
Hur agerar tjejerna emellan sig när dom blir pressade?
Det kommer vara en hel del nya och nygamla namn i den vit/blåa dressen i år så varför inte komma och se vilka några av dem är.

Hur utgången av denna bataljen blir kan ni enkelt följa genom att vara på Bredstorp och heja fram oss till att göra en bra match.

TT ska för övrigt bli intressant att följa under säsongen. 
Dom har tappat en del tongivande och ”äldre" spelare som dom har ersatt med yngre förmågor från egna led som har en hel del talang så när dessa blir lite varma i kläderna kan det bli ett riktigt intressant lag att följa.

Vilket lag gör bästa matchen för dagen? Laget med motivation eller laget med talang?

Peder 

Ledarsidan för damlaget börjar ta form.
2019-10-28 21:59
På 90 års festen blev det som varit en illa dold hemlighet för många  mer officiellt.
Ledarstaben för damlaget är inte helt spikad utan någon ledare till ska ev in men följande är klara för säsongen 2020.
Huvudtränare: Peder Axelsson
Spelande assisterande tränare: Laura Thorstensson 
Målvaktstränare/Lagledare: Rolf Nors
Fusioterapeut : Ida Eliasson med fokus framförallt på knä kontroll. 
 
SPONSORER Startuppställningen
SPONSORER