Samling:17:15
Härlig derbyseger över Lommaryds IF
2018-08-27 22:11
Tjejerna som fixade segern
En regntung kväll på Sommens IP bjöd in till glidtacklingar och inte minst en publikfriande fotboll. Det var ett gäng taggade tjejer som skulle ut på planen för att möta Lommaryds IF i ett alltid hett derby. Och som dom gick ut och tog för sig. Tränarstaben hade ju varit på plats i Lommaryd veckan innan för att scouta lite och den matchen slutade med Lommaryds seger över Hultsjö med 12-0. Vi visste att Lommaryd som alltid ställer upp med en stabil backlinje som brukar vara svår att ta sig förbi. Men första halvlek var nog den bästa halvleken vi spelat för vi släppte inte till en enda farlig målchans.
Som sagt var det ett gäng taggade Sommen damer som alltid, och det är alltid lite speciellt att möta just Lommaryd. Som en i publiken sa, "det spelar ingen roll om tjejerna förlorar alla matcher en säsong bara vi vinner mot Lommaryd hemma"

Första 10 minuterna i första halvlek var lite att känna på varandra och det var väl egentligen inte något av lagen som kom riktigt nära utan det var mer ställningskrig. I 12 minuten får Lommaryd en hörna som dimper ner i mitten av straffområdet som efter lite flipper går upp och träffar överkant på ribban. I nästa minut kommer Ida runt på kanten men får bollen utanför målramen, i 15 minuten kommer Ida runt igen på kanten och denna gången så går bollen strax över ribban.

I minut nummer 17 spelar Sommen runt bollen fint och visar att vi vågar hålla i bollen och den kommer till slut precis utanför straffomrpdet och det kanske blev någon pass för mycket och Lommaryd lyckas få undan bollen innan vi kommer till målchansen. Efter detta så tycker jag att Sommen har det mesta av spelet även om det går lite framåt och bakåt.

I 37 minuten får vi en frispark ca 5-10 meter utanför straffområdet och vi skriker på Amanda att kliva fram och ta den då hon har ett fint tillslag och ropen från publiken är att sätt den högt. Amanda kliver fram och får en riktigt fin träff och den går förbi alla men ganska lågt. Men den går förbi alla, även målvakten och Sommen tar ledningen med 1-0. I 44 minuten kommer vi i ett fint anfall och vi läggen en fin tillbaka pass mot en framrusande debutant för året Moa Wallén som får iväg ett bra skott som men Lommaryds målvakt får sträcka ut sig i full längd för att tippa ut den över till hörna. Vi har 1-0 i paus.

Snacket i halvlek handlar mest om att fortsätta precis som vi gjort i första halvlek, vi tog ett och annat scenario hur vi skulle agera utifrån Lommaryds taktik i andra. Stämningen är på topp och när andra drar igång så förväntade vi oss ett tryck ifrån Lommaryd och ett uppskruvat tempo vilket var det vi fick se. Lommaryd pressade oss bakåt i planen och fyllde också på med flera spelare i anfallen. I 57 minuten så får Lommaryd en frispark i farligt läge, den går mot mål men Lisa plockar den ganska enkelt.

Trycket från Lommaryd är stort vilket gör att vi spelar lite smått och blir lite stressade då de sätter hög press på oss. Men vi lyckas hålla emot och få ordning på spelet igen. i 71 minuten får Sommen en hörna som Ida lägger. Den dimper ner i mitten av straffområdet där den tar många ben men till slut når den en felvänd Moa Wallén som vänder om och skjuter 2-0 till Sommen i den 72 matchminuten vilket ger oss lite andrum.

I detta läge så går Lommaryd ner på en 3 backslinje och flyttar upp spelare och tröttheten hos våra spelare börjar märkas. och i 81 minuten så kommer de fint runt på kanten och spelar in bollen mot straffområdet och den når till slut en fristående Lommaryds spelare mitt framför mål och hon får sikta in sig bra länge då ingen Sommen spelare går på och de kvitterar till 2-1. Efter detta blir trycket ännu större och Lommaryd har en boll i stolpen men tjejerna lyckas hålla undan och segern blev ett faktum. 2-1 är slutresultatet och tjejerna får sjunga "när Sommen Blå...... i omklädningsrummet.

Sammanfattningen blir kort, en grym insats av tjejerna och det finns inte någon som inte gjorde sitt allra bästa idag. Så ta ut matchens lirare blir inte enkelt. Vi hade en debutant för året i Moa Wallén som innan match var lite tveksam till start och lite rädd att göra bort sig. Inte gjorde hon det, istället kliver hon fram och blir matchvinnare. Lisa i målet har inte stått på länge men gör en stabil insats. Ida och Elvira på kanterna gör det grymt med allt spring som finns, hade jag gjort en av deras löpningar så hade man fått ringa ambulans. I första halvlek så var backlinjen fenomenal, inte en enda riktigt farlig målchans släppte vi till. Becka läser spelet och kommer rätt i hemåt löpningarna hela tiden. Som sagt hela laget förtjänar beröm och som dom förtjänade denna seger!!

Men matchens lirare skall utses och det blir en spelare som inte spelat ute på bra länge, men en sak är säker. Det är inte många som springer ifrån henne. Och även om hon fick åtminstone mig att sätta hjärtat i halsgropen när hon som sista spelare dribblar sig förbi deras anfallare så ror hon det i land också. Att vara nervös för att man är ovan vid att spela kanske var bra för ute på planen så gjorde hon det riktigt bra.