Samling:11:00
Säsongens sista seriematch slutade med en skön seger för damerna
2018-09-29 17:37
Laget mot Gränna
Morgonen startade med frost och det var ganska kylslaget på Sommens IP när årets sista seriematch skulle spelas mot Gränna AIS. På bortaplan precis innan sommaruppehållet slutade det med seger 1-3 och tanken inför dagens match var att vi skulle avsluta höstsäsongen precis som vårsäsongen. Det var 14 taggade tjejer som kom till start idag, och vi hade en som debuterade i Sommen tröjan. Sandra Kousa har tränat med Sommen ett antal veckor och fick idag möjlighet att vara med och lära sig hur vi spelar och ett inhopp blev det.
När domaren blåste igång första halvlek så var det Gränna som tog taktpinnen direkt och pressade oss ganska bra i de första 10-15 minuterna men kom väl aldrig riktigt till några farliga lägen mer än i andra minuten då de sköt från utkanten av straffområdet men Lisa Fältskog i målet kunde efter lite bekymmer rädda bollen.

I 17 minuten så borde Sommen fått frispark men ingen signal hörs och Gränna kommer istället till ett farligt läge men det blir ett svagt avslut. Efter detta tycker jag att Sommen tar tag i spelet och vågar hålla i bollen och vi kommer i ett fint anfall efter nitton minuter och prövar skott men målvakten räddar. Två minuter senare kommer Ida Eliasson fint på kanten och spelar in i straffområdet och Melisa Berisha skjuter strax utanför.

I minut 27 så får Gränna en av många hörnor, och de allra flesta var riktigt fint slagna och så även denna som går till en Gränna spelare som får iväg ett skott och Lisa i målet får sträcka ut ordentligt och rädda nere vid stolproten. I samma minut så lyckas vi inte få bort bollen ur eget straffområde utan det är riktigt rörigt men det avslutas med ett avslut utanför av Gränna.

Efter detta så är det inget av lagen som kommer till några lägen under cirka 10 minuter utan det är mycket spel på mitten. I minut nummer 40 får Sommen inkast halvvägs in på Grännas planhalva och Moa Darnell får bollen och lägger en fin pass in i mitten och där kommer Ellen "På taket" Karlsson rusande och har en något längre fot än sin motspelare och trycker in 1-0 till Sommen.

I sista minuten av första halvlek så kommer Ida i en fin löpning på kanten och tar sig förbi försvararen och skjuter ett bra skott från dålig vinkel och Grännas målvakt kan stöta bort bollen men den landar precis framför Ellen "På taket" som skjuter men den tar i ribban och studsar ut till Melisa som skjuter direkt men den går precis utanför stolpen. Har sagt det förut att vi inte riktigt har marginalerna med oss.

Men vi har 1-0 i halvtid och känslan hos tjejerna är bra och man känner att man har allt i egna händer och en del saker som vi behöver tänka på inför andra dryftas. Alla är överens om att det är seger i luften även om den samma är kall.

I andra så är det tvärtemot starten i första, Sommen trycker tillbaka Gränna och efter cirka 4 minuter så uppvisar tjejerna riktigt fint spel vilket slutar med att Moa Wallén lägger en finfin pass in i straffområdet men den går lite för mycket i djupet för att Maja Nordahl skall kunna nå den. Efter detta så står det och väger lite i matchen. I matchminut 56 drabbas Gränna av en skada efter en närkamp, troligtvis en rejäl lårkaka.

I minut 61 så kommer bollen utanför Grännas straffområde och Maja N gör en riktigt fin två fots dribbling och går förbi  backlinjen och skjuter men den går mitt på målvakten som inte kan hålla den utan den går på fötterna på Melisa som skjuter in 2-0 till Sommen. Efter detta så tar Sommen över allt mer och har ett bra passningsspel och Ida löper som vanligt mycket på sin kant och i 67:de minuten så kommer det ett fint inlägg från Ida som når Maja N som får iväg ett skott som tar i utsidan stolpen.

Efter detta dröjer det till matchminut 84 innan något händer och här blir det rörigt i Grännas straffområde och det slutar med skott av Melisa som går utanför, direkt efter utspark så tar Sommen tag i bollen och Ida får en fin pass (Vet inte av vem i skrivande stund) och går på skott och den sitter och vi har 3-0 till Sommen. Känns lite som att vi slappnar av efter detta och låter Gränna komma upp i planen och minuten efter vårat mål kommer man fint igenom på kanten och slår ett fint inlägg som nickas över av Gränna.

Sista fem håller sig spelet mest på mitten och matchen slutar 3-0 till Sommen. En skön tre trepoängare i sista matchen är ju aldrig fel även om det inte gör någon skillnad på placeringen i tabellen. Som vanligt skall matchens lirare utses och det kändes ganska självklart denna gången även om hela laget gjorde en riktigt stabil insats och våra kantspelare löper som vanligt hur mycket som helst över hela planen och backlinjen med Becka som styrande håller undan allt idag och Lisa får hålla nollan, så grymt tjejer.

Men matchens lirare blir ytterligare en som var lite överallt idag och visar stor glöd och ställer upp för sina lagkamrater på alla platser. Moa Wallén var precis detta idag och föräras med titeln "Matchens lirare" Hedersomnämnande till Amanda och Becka i backlinjen som fick ta mycket stryk idag, Ida och Elvira för att Duracell har sponsrat dom under hela säsongen.

Ska man summera säsongen så tycker åtminstone jag att ni har tagit steg framåt, jag är inte taktikern utan tränaren som tjötar om vad ni behöver öva på och då jag är mycket för passningsspel så består många övningar av just detta. Vi har tagit stora kliv framåt i passningsspelet men det finns ytterligare att plocka ut och ju mer det sitter desto mer sällan kommer vi känna stressen. För detta kommer det behövas en taktiker vid sidan av mig som kan omvandla er passningsskicklighet till planen. Eller också kommer det behövas en tränare vid sidan av taktikern som fortsätter att öka er passningsskicklighet.

Hur eller hur så är vi inte viktigast, det är ni som gör det på planen, och som ni har kämpat denna säsong, inte en enda match där vi fått lämna W.O. Ni har verkligen ställt upp för varandra och det är det fotboll handlar om. Ni är helt underbara tjejer, så många Sommen hjärtan det finns i laget.

Det har varit en stor ära att få vara med er denna säsong!!